вторник, 1 декември 2009 г.

Maybe it's manipulation...

Who's to say?
And maybe I'm a fool
But it's my life
~ Audiovent - Beautiful Addiction

Няколко разбити нерви (да, въпреки хапчетата!) и една седмица по-късно тя отново се завърна. Сори, народе, ама така се случи. Мога дори най-съвестно (почти като всеки път) да се оправдая.
Не знам дали споменах за "мега готините" курсови работи, които трябва да правя? Та, да...наложи малко да се задействам относно тях, но малко много ясно - нали да не се преуморявам *evil grin* Другото, което ме възпрепятства беше и все още е благотворителната кампания, в която се включих. Много съм горда от себе си между другото. Става дума студентска инициатива по събиране на средства за дома за деца и младежи с увреждания в сeло Васил Друмев - дом "Калинка". Най-тъпото е, че студентите, чиято идея в момента осъществяваме (аз и още доброволци) не са могли да наберат достатъчно доброволци, защото цитирам "няма кяр" и дефакто защо тия тъпанари да се включват, като никой няма да им плати за "безценната" им помощ.

Егати и хората. От това да искат да им е кяра. Друга тъпня е, че прекрасните преподаватели в ШУ са големи скръндзи. Значи намират се студенти да пуснат стотинки, даже някой пускат книжни пари за децата, но тези тъпаци се правят че не виждат кампанията и подминават постовете на доброволците в корпусите все едно те въобще не са там. Направо съм се отвратила. Знаех, че има такива хора, ама да ги видиш на куп и в един и същи ден?!
Както и да е. Та мисълта ми беше, че това е една от основните причини да не пиша, тъй като ходя на лекции и съм доброволка и така. Бтв това, че съм доброволка не значи, че не мога да седна на поста си и да си чета книга, нали? Защото последните три (първият бях активна, останалите...е, бях на лице, нали така?) дена особено, когато бях останала сама (понеже сме по двама) и просто нямах никакъв стимул да убеждавам хората и без това някой ме гледаха на кръв, за дето за четвърти ден им искам пари (кампанията започна на 30 и ще продължи до 8 декември). Та ето защо когато ме оставяха сама сядах и четях, но виж когато имаше някой да ми прави компания, един вид имах публика - представлението можеше да започне. Вчера протече следния разговор между мен и едно момиче, нека я наречем "потенциална НЕдарителка"
Аз, докато момичето си взима кафе от машината, мотото на кампанията е "Откажи се от едно кафе - дари усмивка на дете": Вие няма ли да се включите в кампанията?
Тя, леко разсеяно все едно не ме вижда: Не!
Аз, изненадано: Но, тя е за добра кауза.
Тя, тъпа и упорита: *мълчи* Еми не!
Аз: Нещо против децата ли имате?
Тя, леко и стана гадно: Не! (май знаеше само тая дума?!)
3 минути по-късно, когато кафето и беше готово, изглежда тя без кафе не може да проведе повече от две думи, дойде на пункта ми и почна да разглежда флаърите с думите - Ами аз вчера дадох! Аз си мисля: Да бе, все ми е на акъла!, но иначе и се усмихвам и кимам доволно. В такива случаи като ми кажат, че вече са дали ми иде да им отвърна - Ми дай пак! Аз лично откакто е почнала кампанията всеки ден съм дала по нещичко. И не го пиша, за да се похваля или нещо. Ще ми се и други хора да правеха същото.
Ето много ми харесват такива, които без нищо да си им казал идват при теб и те питат за какво става дума, ти обясняваш и те пускат парички. Вчера едно момиче дори своя приятелка доведе. Има свестни хора, ама трудно се намират!
Какво друго се случи? Ами събота взех че прочетох тия пусти "Дневници на вампира" и съм разочарована. Но сега не мисля да ви отегчавам допълнително, може да намерите пълното ревю в другия ми блог за книгите, където между другото крайно възмутена от историята започнах пародия. Да, не се стърпях! Бтв не съм забравила за Мани, но май вие сте *гледа под вежди към Петя* , но както вече споменах нямам време. Включете и това, че дипломна работа се мъча да правя и картинката съвсем ще светне като коледно дърво в студената декемврийска нощ. Но, да се върна на пародията: казва се "Дневниците на заспира". Заспир е много заблеяно...да го наречем НЕЩО, което в същото време е и вампир. И естествено първа част се казва "Заспиването".
Бтв почнах поредицата за Дарън Шан и точно днес приключих първата - смея да твърдя, че не е зле. Интересно е и не знам дали защото действително е интересно или защото вече тръпна да видя филма, при който има два варианта - или да го харесам или да го наплюя, както направих със "Здрач", за който все още държа, че по-добрия превод е "Полумрак" и все още има ревностни фенки, които продължават периодично да обстрелват темата с коментарите си. Новата част не съм я гледала - нямам желание. По начало от поредицата, колкото и да съм се отвратила от нея точно тази част ми е любимата (по-описателна и трогателна е), но това че Бела е проста селска пръчка си остава. Тя, Елена от дневниците и Робобуболечно могат да си основат коалиция срещу мен, защото смея да твърдя, че аз няма да се откажа от благотворителната кампания "Да сипем с големия черпак на простите люде, белким поумнели", в смисъл че ще ги храня при първа възможност. Особено Роб. Него така го тача - като му видя физиономията и...и иде да си извадя очите направо. Агресията просто идва на талази в мене. Както и в други хора, които имам честа да познавам (поглеждат снимката му и им иде да му теглят един тиган в главата!)
Тази вечер ходих на театър. Гледах пиесата на Захари Карабашлиев (убедена съм, че вече съм говорила за него и колко съм доволна, че си имам снимка с него) "Откат". В смисъл, че умни неща се казаха на моменти, но тези моменти бяха обезличени от странния избор за подредба и интерпретация на режисьорката. И понеже нали аз на театър, колкото и да го тача не мога да стоя мирно и да не говоря вбесих една пача пред мен, която накрая моля ти се стана на крака, при положение, че и тя се възмущаваше по едно време. Не знам само за кво ми се прави на такава разбирачка, при положение че поне на външен вид беше смесица между елитна проститутка и селска кифла. По едно време се обърна към мен с думите: "Може ли да престанеш" и аз без всякакво чувство и казах "Ще опитам" О, да...опитах дори по-усърдно да и разбия нервите. Онова добиче какво ли не пъшка и не охка. За малко и тя да свърши барабар с пиесата. Спокойно ма, како, само няма да ми се правиш! Накрая, когато представлението свърши и аз с компанията минах покрай нея оная била казала: "Всичките идиоти на тоя университет са се изсипали тука!" Надявам се има предвид и себе си, защото подобен епитет откровено казано доста би и отивал. А, аз че съм идиот, еми много по-добре. Като знаеш, че някой е умен пред теб винаги имаш едно на ум и за него е нормално да те изненада, а докато някой те смята за идиот - никога не очаква големи неща от теб и така ти ВИНАГИ можеш да го изненадаш!
Малко преди големия финал малко да се похваля, но не прекалено мазно, нали? Оказа се, че ШУ се е сетил за съществуването ми и ще вземе да ми връчи награда за поддържане на отличен успех през годините. Четири години се търпяхме взаимно и той се сети за мен! Поласкана съм, макар да предполагам, че ще ми дадат една грамота за Бог да прости и аре по живо по здраво. Информация - след връчването на наградата, каквото и да е тя.
Бтв осми вероятно ще го празнувам на хижа, без никакъв шанс да близна месо, млечни продукти или алкохол. Ако някой от вас са запомнили това е времето, в което постя, така че...Но спойно досега това не ми е било проблем да си изкарвам поносимо добре. Стискайте палчи и тоя път да е така, предвид че ще имаме бонус - хрантутник, който трябва да нахраним.
И сега почти на финала да направя едно голямо съобщение-апел:
Ако искате картичка за Коледа - дайте си адреса!
Та, да...смятам да пращам картички на народа от близо и далеч - предполагам коледния дух вече ме е жегнал. Това му е проблема, обаче: той е просто дух...докато дойде Коледа и него вече го няма. Ето защо самият ден на Коледа е чисто и просто тъп, еднообразен и скучен. Но ако не го изкараш със семейството си все едно не се е състоял въобще. Коледа е семеен празник и това си е.
Но пак се отнесох. Сериозно говоря, който иска да получи картичка за Коледа да си даде адреса и аз ще му пратя! Не очаквам и вие да направите същото - в смисъл, че не ви задължавам, но няма да се разсърдя ако и аз получа някоя картичка. На този етап всичко е на доброволни начала и "споделяй и раздавай", без да очакваш нещо в замяна. Така че...

П.
П.П. Пете, видях че си ме намерила в скайп, ама нямам време да ти пиша (едва намерих време да напиша това!)
Настроение:

15 коментара:

Анонимен каза...

Не знам от къде да започна. Не ме гледай под вежди, хаха, аз спрях да мрънкам за Мани и "Боен клуб" не случайно. Вероятно съм единствената патка, която намира за разумно да не те ръчка, докато нещата не утихнат и не ти остане време да дишаш. Не ме съди прибързано!
По мое мнение книгите на Шан не са впечатляващи. Прочетох първите две части за един следобед, все пак са написани с огромен шрифт. Не бих ги препоръчала, но отново казвам, че това е моето мнение.
За Скайп не се тревожи, това, че е включен не означава, че съм там за да следя положението и кой кога ми е писал.
Последно заявявам, че искам картичка за Коледа! Ама ти ще си получиш твоята за Нова Година. Искам да кажа, че си прецакана със закъснението, нооо си е твой избор.
Всичко най-най. Петя

divata_airis каза...

Еми то вече "Боен клуб" няма смисъл. Ти не разбра ли, че го преиздадоха на български?
А книгите на Шан еми първата е малко отнесена. Аз снощти почнах втората и поне според мен са интересни - нали вампирите на бляскат. Напълно ме устройва! Виж супер не впечатляваща книга е "Дневниците". Едва я прочетох. Също "Белязана", която четох на английски. И в началото беше супер интересно, докато по едно време не осъзнах, че то всъщност нищо не се случва през цялото време, та чак до финала.
Няма проблем за картичките. Ще ми пратиш адреса по скайп. А моя ще бъде по-особено. Вероятно ще ти дам тоя в Луковит, защото по това време май ще бъда там. =)

Анонимен каза...

Ей това е страхотна идея! (happy) само не разбрах email адреса ли трябва да си дадем или ... :? бтв казвам се Йоана (приятно ми е) и много харесвам блог-а ти :) ще се радвам и ти да си дадеш адреса..

divata_airis каза...

Хей, здравей! Най-накрая да се запознаем. Ти вече така и така знаеш как се казвам. Някакви предпочитания как да те наричам (или държиш пълното име)?
Ами става дума за актуалния ти адрес. Не вярвам да се накефиш особено на виртуална картичка? Аз лично не бих. Та ако искаш може да пратиш адреса си на пощата ми, нали да не е тук, където всеки може да го види.
Мейла ми е: polina_veleva@abv.bg
Много се радвам, че ти харесва идеята и за мен ще бъде удоволствие да пратя няколко картички ей така заради Коледа!
=)

Живеещата в мечтите... каза...

Идеята за картички е супер! Много оригинално :) Продължавай в същия дух!
За Шан - тия дни и аз мислех да ги уважа - да им метна едно око, ако ги намеря разбира се.
За постенето - аз винаги съм искала да поста, ама някак не ми се получава. Предполагам, защото нямам воля... де да знам.
Пожелавам ти успех с кампанията и дано повечето си доведат приятелите!

divata_airis каза...

Сега не искам да изляза оригинална с нещо, което не е. В смисъл, че така правят тия в Лдж или поне правеха миналата година, тази въобще не съм влизала, но ми хареса идеята и реших, че е добре да намери почва и в български блог.
Та ти искаш ли картичка?
Еми постенето определено си е воля и малко мания, защото чета всяка вафла дали има сухо мляко или прясно мляко. Със сухото нямам проблем, защото е изкуствено направено, ама с другото...Аз съм така вече пет-шест години. Свиква се!
О, на Дарън втората книга определено е по-пленяваща. Само днеска в промеждутъците, в които намерих време съм прочела към 80 стр. Даже вече си уредих да ми запазят третата книга за утре.
Благодаря за пожеланието - то кампанията е и в понеделник и стига толкова! Дано поне сме помогнали с нещичко на тия деца - някакво оборудване да им се купи или там от каквото имат нужда. =)

A.S.Birov каза...

"но това че Бела е проста селска пръчка си остава"... EPIC! Муахахаха (вдигнати вежди, звучен смях и нужда от психиатър)

Постиш? Rly? Яко ненужно. Исус е бил чревоугодник, амин. Хубав пост.

divata_airis каза...

Е, добре че не постя за Исус, тогава.

И да...Бела е мноооого зле, но ти вероятно вече го знаеш, като и всеки здраво мислещ човек!

Аз и никой друг каза...

Не съм съгласна, че няма смисъл да превеждаш "Боен клуб", просто защото е излязла на български. Не само упражняваш знанията си, добиваш нови, ами и радваш всички, които не могат да си я преведат или купят на български.

divata_airis каза...

Да ти кажа точно вчера реших да разлистя книгата, чиято корица е повече от постна и нека се опитам по памет да цитирам първото изречение:
"Тайлър ми намира работа като келнер, после Тайлър набутва пистолет в устата ми"
Аз ли съм зле или моя превод на тази сентенция беше по-добър? о.О
Не че съм много кадърна, ама...в смисъл че...защо им е да повтарят два пъти Тайлър? Наясно съм че в оригинал е написано така, но могат да си го спестят, смисълът не се губи и култово изречение "Хората все ме питат дали познавам Тайлър Дърдън?" е станало "Хората все искат да знаят дали знам за Тайлър Дърдън" или нещо от сорта. Егати и абсурда. Така че вчера като видях това се отказах от желанието да си я купя категорично и е много вероятно да продължа да работя по трета глава, когато имам време. =)

Анонимен каза...

Здравей, ами повечето хора около мен ми викат или Йоанка или Йоанче (ако питаш мен нито едното не ми харесва защото по принцип не си харесвам мн името но това е др тема.. избери си ти :))А и знам, че на теб ти викат по много различни начини та се чудех и аз как ..кажи ми как най ти харесва.

За "Боен клуб" не можах да се сдържа и веднага си поръчах книгата(много жалко, че превода не е качествен, твоя мн ми харесваше). Аз съм я чела преди 1 год. някъде ама на английски и не разбрах всичко та за това я искам на бг.. Надявам се да не е чак толкова зле (и да пристигне скоро, защото я чакам от много време вече :D ).. ами чао за сега, чакам следващия пост :p

Анонимен каза...

Извинявам се за липсата на запетайки. Не знам как е станало (може и аз да не съм ги написала :D ). Сега си прочетох коментара и видях..

divata_airis каза...

Не знам дали си усетила, ама аз много обичам да измислям прякори. Та може ли да ти викам Йо? или Джо? (нали Йоана на англ. в някой страни е Joana) Мога да ти викам и "Джей". Като се развихря нямам спиране. Но стига да ми разрешиш ще измисля нещо.

За Боен Клуб...Ами определено е калпав тоя превод, чак ме отказа да си купя книгата. И аз мисля, че докато четох на англ. по пропуснах това онова, но сега като превеждам всичко си идва на мястото.

Викай ми както искаш. Макар аз лично да съм фен на Лин и Лина, тъй като почти нямат връзка с моето име. Но напоследък хората се ориентираха към Лин, което е много добре, въпреки че все още има такива, които ми викат Полс.
За пунктуацията - на всеки се случва =)

Анонимен каза...

Забелязала съм, но си мислех, че измисляш прякори само на предмети. :D Mоля те само да не е Йо или пък Йони (някой като ми каже така ии.... ;d). Виж Джей много ми хареса, сигурно защото няма много общо с Йоана.. таа ако не измислиш нещо друго ще се радвам да ми викаш така :) ,а щом на теб ти харесва Лина ще ти викам така :p

divata_airis каза...

Ами значи засега забиваме на Джей и после като ми хрумне нещо ще те уведомя. Защото имаше такъв случай виках на едно момиче в началото "Ес" и после стана ясно, че тя е "Дру". Ей така от вътре ми дойде.
В заключение: имаме сделка!

 

Template by BloggerCandy.com | Header Image by Freepik